Пастеризоване молоко ТМ « Добряна » отримало оцінку «відмінно» від центру незалежних експертиз «ТЕСТ»


30 Квітня 2014

Щоб відповісти на часті запитання українських покупців про безпеку та довіру молоку українського виробництва, центр незалежних експертиз ТЕСТ перевірив 6 найпопулярніших марок вітчизняного молока, серед яких і ТМ Добряна.

 Пастеризоване молоко ТМ « Добряна » отримало оцінку  «відмінно» від центру незалежних експертиз «ТЕСТ»

Щоб упевнитися в якості продукції, молоко перевірили в лабораторії за низкою фізико -хімічних і мікробіологічних показників, а також оцінили його смакові якості. Дослідження почали з перевірки на наявність молочного жиру, адже для українських споживачів зовсім не секрет, що якраз додаючи в продукт рослинні жири, деякі виробники намагаються заощадити. Весь жир в протестованому молоці виявився молочного походження, до того ж його зміст відповідав заявленій жирності. Порадувала і свіжість молока: по кислотності зауважень не було, соду та аміак, які додають для запобігання скисання, також не знайшли.
Всі 6 зразків молока без зауважень пройшли перевірку за мікробіологічними показниками: кишкової палички і сальмонели виявлено не було, МАФАМ - у межах норми.
Антибіотиків у молоці виявлено не було. Серед багатьох споживачів побутує думка, що для продовження терміну придатності в нього додають " хімію ". Насправді тривалість зберігання забезпечується тільки за рахунок знищення бактерій за рахунок термічної обробки. Справа в тому, що без термічної обробки сире молоко є безпечним тільки на протязі 2 годин, поки активний його природний фермент, що перешкоджає розмноженню бактерій, що потрапляють в молоко вже при доїнні. Для того, щоб призупинити розмноження бактерій молоко необхідно охолодити і зберігати при температурі +40 C. Потім для нейтралізації бактерій молоко піддають термічній обробці.
Існують різні способи термічної обробки: від ультрапастеризації та пастеризації до кип'ятіння в домашніх умовах. Суть цього процесу така: чим вище температура, тим менше в молоці залишається бактерій, а чим коротше час термічної обробки, тим більше корисних речовин у ньому залишається.
Пастеризація забезпечує набагато більш обережне очищення молока, ніж кип'ятіння. Згідно ДСТУ, чинному в Україні, для випуску пастеризованого молока повинно використовуватися сировина не нижче 1 -го сорту. Після термічної обробки в пастеризованому молоці залишається частина його мікрофлори, з чим пов'язаний короткий термін його зберігання. Таке молоко в основному призначено для вживання - пиття " свіжим ", а також для приготування страв. Технологія пастеризації використовується в молочній індустрії практично з 50- х років 20- го сторіччя, на сьогоднішній день будучи найбільш поширеною і тому доступною для більшості виробників.
Слід зазначити, що все протестоване молоко було смачним, зі свіжим молочним смаком і з легким присмаком пастеризації.
Всi новини